Tko vas može izvesti iz sadašnje situacije?

Razvili ste poslovanje do određene razine i već dugo stagnirate. Tržište i potrošači više ne reagiraju kao prijašnjih godina. Kupci više ne zovu i sve manje im treba vaš proizvod. Konkurencija se stalno gura i napada novitetima o kojima tek počinjete razmišljati…

Ako vam je poznata ova situacija ili barem jedan njezin dio, vrijeme je da potražite izlaz iz situacije.

Sadašnje stanje je posljedica neučinkovitih i neodgovarajućih odluka i upravljačkih znanja. Upravljačka znanja moraju se svakodnevno proširivati i nadograđivati zbog trenda globalizacije, razvoja novih tehnologija i nagle promjene ponašanja potrošača.

Ni jedna situacija, ni jedna kriza nije trajala neprekidno – uvijek se pronalazio način kako nastaviti poslovanje, no budite korak ispred konkurencije, pa razmišljajte kako to postići što prije i bezbolnije.

Bez sustavnog osposobljavanja za nova znanja, vještine i ponašanja iz područja upravljanja ne mogu se očekivati rezultati niti kod pojedinca niti u bilo kojem sustavu.

Ako ta znanja izostanu, krizna situacija postaje samo konstanta koja se očituje na različite načine.

Većina managera završila je školovanje bez ikakvih teoretskih, a kamoli praktičnih upravljačkih znanja i da biste imali vrhunskog „upravljača“ potrebno je uložiti vrijeme da stasa i nauči iz prakse. Nikada nije kasno da fokus djelovanja prebacite na cjeloživotno učenje.

Učenje upravljačkih znanja je glavni pokretač za iskorak iz situacije u kojoj se trenutno nalazite i za stvaranje nove dodane vrijednosti, a ta  vrijednost je dio intelektualnog kapitala na kojeg rijetki obraćaju pažnju.

Prvi korak prema izlazu je postavljanje rukovoditelja s vrhunskim upravljačkim sposobnostima, znanjima i vještinama. Znanje, stav i ponašanje takvog managera potiče na učinkovitu primjenu tehnološkog znanja (hard skills koji je za svaku organizaciju specifičan).

Vrhunsko tehnološko znanje bez kvalitetnog upravljanja je neiskorišteni potencijal.

Moderni manageri današnjice se svakodnevno usavršavaju u novim vještinama, a njihov primjer trebaju slijediti i njihovi najbliži suradnici.

Funkcija upravljanja uključuje izvrsnost na područjima:

 • Planiranja
 • Organizacije
 • Upravljanja ljudskih potencijala
 • Vođenja
 • Kontrole
 • Unapređenja

 

Ukoliko želite izlazak iz trenutne situacije i razmišljate o iskoraku, pobrinite se da ne samo vi i vaši manageri, nego i kompletna organizacija posjeduje znanja iz tzv. mekih vještina, a najvažnije su:

 1. Sustavno rješavanje problema
 2. Učinkoviti sastanci
 3. Upravljanje vremenom
 4. Osnove komunikacijskih i prezentacijskih vještina
 5. Upravljanje i prihvaćanje promjena
 6. Kvalitetno umrežavanje

 

Izdvojiti ću nekoliko korisnih savjeta kako to izgleda u praksi.

 • Što je manager na višoj upravljačkoj razini, mora posjedovati više upravljačkih znanja
 • Svaka investicija u upravljačka znanja je zlatna poluga koja vam pomaže izlasku iz trenutne situacije
 • Što više managera razvijete u lidere, osigurali ste dugoročan razvoj i stabilnost poslovanja

 

Pravi lider vas uvijek može izvesti iz nepredviđene situacije. 

Kako se definira nepredviđena situacija?

To je nešto čega nismo svjesni i nešto što nije pod našom kontrolom. Većina ljudi ima upravo strah od nepredviđene situacije, a ne od javnog nastupa, jer ako nauči kako svladati sve izazove jača svoje samopouzdanje i mijenja svoj način razmišljanja.

U tom novom načinu razmišljanja, koje bi bilo poželjno tretirati kao društveno prihvatljivo i nepredviđena situacija može biti rješiva bez prevelikog stresa, ne treba se tretirati kao neuspjeh, nego odlična prilagodba.

Dozvolimo onda kada situacija izmiče kontroli, kada postanemo svjesni da izvedba ne ide prema scenariju, da izvučemo nabolje što možemo koristeći naučena upravljačka znanja.