Kamo usmjeriti kompas na početku godine?

Na početku svake nove godine puni smo optimizma, snage i volje da nam upravo ova godina bude najbolja do sada ili barem bolja od prethodne, kako u privatnom, tako i u poslovnom smislu.

Već smo naučili da je dobro postaviti ciljeve i napraviti planove, pomalo i analiziramo što smo mogli bolje i učimo iz pogrešaka. Znamo što smo ostavili iza sebe, ali ne znamo što nas očekuje ispred. Većina trendova s kojima je završila prošla godina nastavlja se i u novoj i gledajući ekonomske pokazatelje bojažljivo smo optimistični, ali se većina istovremeno pita kako ići u korak s pozitivnim trendovima.

Ovisno o stupnju na kojem ste sada možete nastaviti s dobrim poslovnim praksama koje su dale rezultat ili promijeniti pristup u svemu što nije donijelo očekivane rezultate.

No, u oba slučaja se pitamo kuda usmjeriti kompas ove godine kako bismo plovili u pravom smjeru.

Već unazad nekoliko godina sve jasnije se izdvajaju pojedini pristupi koji uspješne dijele od ostalih.

Ključni elementi uspjeha su:

Digitalna tehnologija i inovacije

Digitalna tehnologija i korištenje različitih uređaja, te stalna online ovisnost potiče nas da se približimo generaciji Z koja sve informacije o bilo kojem proizvodu ili usluzi pretražuje online koristeći hrpu novih alata. Kako biste ih zainteresirali, pristupite im na njihov način i komunicirajte njihovim jezikom.

Inovacije su pokretač svakog društva i važne su za rast i konkurentnost poduzeća. U moru ponuda sve zahtjevniji i razmaženiji potrošač želi dodatnu vrijednost i dobro je biti prvi ili drugačiji.

Na ovom području okružite se mladim ljudima koji su neopterećeni, kreativni, imaju široke vidike, razmišljaju drugačije, nije im problem ono što nama jest, pozitivni su i u svemu vide priliku ….. iskoristite sve ove benefite mladih generacija i dajte im priliku da se pokažu.

Znanje i cjeloživotno učenje

Činjenica je da su generacije srednjih godina i oni prije njih odgajani tako da razmišljaju…..“naučio sam u školi sve što je trebalo i jedva sam dočekao da to završim…“

Baš ključ uspjeha leži u kontinuiranom učenju jer do 2020. koja je skoro na vratima ključna vještina biti će COMPLEX PROBLEM SOLVING ili rješavanje problema i raznih vrsta izazova, a to će biti u mogućnosti samo stručnjaci koji  imaju ogroman temeljni kapital, a ovaj puta se ne radi o novcu i osnovnim ili obrtnim sredstvima, nego o ZNANJU.

Ne postoji niti jedna školska ustanova koja nas priprema za realan život i posao. U zemljama kojima smo okruženi srednjoškolske i visokoškolske ustanove usmjerene su na učenje tzv. „hard skillsa“, većinom u nedovoljnoj mjeri, a na sve ostalo kroz što prolazimo u životu, privatnom i osobito poslovnom, nismo uopće spremni.

Znače li vam nešto sljedeći pojmovi…?

 • Pregovaranje
 • Prodaja
 • Asertivnost
 • Komunikacija
 • Povratna informacija
 • Kreativno razmišljanje
 • Razvoj potencijala
 • Razvoj kompetencija
 • Preuzimanje odgovornosti
 • Delegiranje
 • Vođenje
 • Timski rad
 • Rješavanje konflikata
 • Vođenje projekata
 • Mentoring
 • Coaching i mnogi drugi

 

E upravo kroz ove pojmove mogu vas voditi ljudi kojima je znanje i cjeloživotno učenje temeljni kapital. I to je trend u svakoj novoj godini koji više nije pitanje izbora, nego MUST HAVE!

Veliki broj naših managera je pregazilo vrijeme, svijet se oko njih promijenio nekoliko puta, oni su ostali isti i misle da istim pristupom mogu pridobiti potrošača kao prije 20 godina. Njihov pristup je neučinkovit i često konfliktan, a pozitivnog iskoraka nema u planu narednih 20 godina. Njihov fokus je na problemima, a ne na rješenjima. 

Zato uložite u učenje novih vještina jer je to najisplativiji ulog.

Prosuđivanje i donošenje odluka

Skup svih stečenih znanja biti će od izuzetne pomoći pri prosuđivanju, ali i bržem i kvalitetnijem donošenju odluka. Problem današnjice je prije svega preuzimanje odgovornosti, pa kada dosegnemo razinu da svaki zaposlenik preuzme punu odgovornost za posao koji obavlja nećemo se morati bojati niti realizacije ciljeva, niti pitanja kvalitete usluge.

Svjesnost o vlastitoj odgovornosti trebamo usađivati novim generacijama od malih nogu i kada ih jednog dana zaposlimo svatko će znati svoju ulogu u timu, biti će više tolerancije i razumijevanja, gledati ćemo svi u istom smjeru i radovati se zajedničkim uspjesima.

U tako posloženoj organiziciji proces donošenja odluka biti će maksimalno skraćen što osigurava fleksibilnost poslovanja.

Upravljanje ljudima

Snaga tima je pokretač svake organizacije, u različitosti tima leži kreativnost, ali i potencijalni izazovi. Vođenje i upravljanje ljudima nije nešto što se podrazumijeva kada preuzmete funkciju managera – to je vještina koja se uči. 

Stoga i upravljanje timom treba naučiti kako biste ga kao lider što lakše proveli kroz sve faze. Lider ima različite uloge u timu, ovisno u kojoj fazi mu se nalazi tim (forming, storming, norming & performing). Brojne su definicije liderstva, no po meni citat zaslužuje Vance Hainer:

„Lider je osoba s magnetom u svom srcu i kompasom u glavi.“

A u kojem smjeru ste vi usmjerili svoj kompas?