Kada je potrebno okrenuti kormilo i otisnuti se u pravom smjeru?

Jedan od ključnih ciljeva svake organizacije je profitabilno poslovanje. Ako taj preduvjet nije zadovoljen, uzalud nam svi pozitivni ključni pokazatelji jer neće biti moguće ulagati u poslovanje.

U današnjem okruženju gdje se sve vrti oko ostvarenja rezultata, rijetki razmišljaju što mogu bolje učiniti u svom poslovanju, a oni čije brojke imaju negativan predznak često su zatočeni unutar istog kruga.

Poduzetnici i vlasnici tvrtki koji uspješno odolijevaju svim olujama nemirnog mora koje se zove tržište imaju ili dobar proizvod (uslugu) za kojim postoji potražnja na tržištu bez nekog većeg napora (što je danas jako rijetko) ili su svjesni što posjeduju, pa su odlučili u nekim segmentima uložiti u svoje poslovanje kako bi imali željene rezultate.

Ulaganje u poslovanje je posve različito, ono ovisi čime se tvrtka bavi i koji odjel poslovanja je tzv. „core business“. Naravno, različite su i strategije koje vlasnici donose u skladu sa ciljevima koje žele ostvariti.

Svi ovi elementi su važni kako biste opstali i napredovali, no nedostaje glavni pokretački resurs, a to su ljudi. Ni jedan posao na svijetu nije moguć bez ljudi, partnera, managera, članova tima, zaposlenika, kupaca, prodavača…

I zašto se onda događa da veliki broj tvrtki dođe u finacijske poteškoće iz kojih se ne zna izvući?

I ovdje su ključan parametar ljudi. Znate onu našu uzrečicu: „Gdje ima volje, ima i načina“.

E, pa dragi poduzetnici i vlasnici – potražite tu volju koja leži negdje duboko u vašim djelatnicima, managerima i članovima tima, ali najprije je potražite u sebi!

Predivno je kada imate inspiraciju i kada gori u vama vaša unutarnja vatra, jer zato i jeste poduzetnici, ali u konačnici brojke su te koje kroje naše raspoloženje.

Ako se već neko vrijeme borite s negativnim predznakom, ozbiljno se pozabavite ovom temom i budite realni u otkrivanju uzroka.

Preporuča se krenuti s pregledom troškovne strane na koju se lakše može utjecati nego na prihodovnu stranu. Ne radite ove analize sami, prođite ih s osobom koja je zadužena za vaš financijski uspjeh. Osim što dobro poznaje vašu bilancu, sigurno ima i poneku ideju gdje biste i kako mogli sniziti neki trošak ili u potpunosti izostaviti nepotreban.

Obično vrhunske ideje očekujete od svojeg marketinga ili prodaje, no ne zanemarite financijaše – zablistaju kad se najmanje nadate i znaju biti vrlo kreativni.

Upozorite svoje zaposlenike da vode računa o troškovima i budgetu koji im je povjeren, ali prije svega stvorite ozračje unutar tvrtke u kojoj će zaposleni imati osjećaj kao da je tvrtka njihova. Kada stvorite osjećaj međusobnog povjerenja, možete krenuti dalje.

To je jedan od dugotrajnijih procesa, ali valja na njemu ustrajati jer na dobrim temeljima možete dalje graditi svoje poslovno carstvo.

Uključite svoje zaposlene u razmjenu ideja kako možete utjecati na troškove, ali ne zaboravite nagraditi najbolju ideju kada ju sprovedete i kada poluči rezultate.

Jedino motiviran, prihvaćen i cijenjen djelatnik daje više od onoga što očekujete ili što mislite da se podrazumijeva.

No, paralelno se treba fokusirati i na povećanje prihodovne strane, jer kratkog je daha sniženje troškova. Ono može dati trenutni učinak, što će vas kratkotrajno zadovoljiti, ali ako ne povećavamo prihode, ne možemo ni troškove „cijediti“ beskonačno.

Poznajem vrlo dobro situaciju u kojoj je tvrtka, nakon što je spoznala da strmoglavo juri u provaliju, napokon shvatila da treba nešto poduzeti i odlučila vrlo ozbiljno postaviti nove parametre:

  •   Smanjila broj zaposlenih
  •   Reorganizirala način poslovanja
  •   Centralizirala ključne funkcije u regiju i podregiju
  • Zatvorila lokalno skladište
  •  Zatvorila servisni centar za kupce
  •  Ukinula ključne managerske funkcije
  • Povećala cijene

Sve ove mjere su vrlo korisne, osim u situaciji kada u njima pretjerate. Tvrtka u ovom primjeru nije imala osjećaj kada treba stati, a s druge strane nije razvijala nove metode prihodovne strane. A na žalost, nije razvijala najvažniji resurs koji je imala – ljude.

Ne dozvolite da vam se dogodi slična situacija i stavite taj najvažniji resurs na ključno mjesto. Budite otvoreni i transparentni, uvjek dostupni, ako ne svima onda ključnim managerima. Nemojte njegovati kult nedodirljivog vođe, ljudi to ne vole. Okrenuti će se od vas i početi baviti svojim sitnim zadovoljstvima koja ne bi trebali obavljati na poslu, nego biti učinkoviti.

Delegirajte ono što vas rasterećuje operativnih poslova, kako biste mogli biti usmjereni na ono što zaista trebate raditi – upravljati poslovanjem.

S poslovnim partnerima uvijek imajte dobre odnose, trebati će vam kada zapne oko plaćanja ili ulistanja novog proizvoda ili… Banke i državne institucije uvijek držite u odličnim odnosima, znate zašto.

I na kraju znajte da ne možete sve sami – imajte TIM!

Ne bilo kakav, ne prosječan, nego vrhunski. Tim u kojem jedan drugome vjerujete, tim u kojem se svaki njegov član osjeća dobrodošao i priznat, tim u kojem se međusobno cijeni i pomaže, tim koji zajedno slavi uspjehe i tješi u teškoćama! I budite spremni platiti taj tim!

Tek tada možete biti sigurni da će se vaš negativni predznak početi pretvarati u pozitivni.

A što se tiče vas, dragi poduzetnici – imajte mentore ili savjetnike!

Koliko god znate sve o vašem poslovanju, koliko god da ste uključeni u procese i donošenje odluka, postoje trenuci kada sami trebate donijeti odluke, a nemate s kime podijeliti svoja razmišljanja.

Mentori će vas voditi i dati vam povratnu informaciju koju se nitko drugi ne usudi, predložiti će vam da isprobate nove metode koje do sada niste koristili, držati će ispred vas kontinuirano zrcalo da se vidite što radite i postaviti će vam izazov.

Jedino što trebaju je vaše povjerenje!