Jeste li timski igrač?

„Spojiti se – to je početak;

 Ostati zajedno – to je napredak;

 Raditi zajedno – to je uspjeh!“ – Brian Tracey

Ako mislite da je lagana bilo koja od navedenih faza, niste radili u pravom i zahtjevnom timu.

Svatko od nas misli da je timski igrač dok teoriju ne treba pretvoriti u praksu. Tada obično nastaju problemi zbog našeg ega, nerazumijevanja uloga, nepoznavanja cilja, nedostatka motivacije, nedostatka asertivnosti…

Najvažnija stvar unutar tima je POVJERENJE. On je osnova za bilo koju aktivnost, te ako povjerenja nema ili je djelomično, tim ne može ostvariti svoj puni potencijal niti rezultate.

Tim je grupa pojedinaca koja ima definirane i prihvaćene zajedničke ciljeve, zadatke i interese, a oslanjaju se na znanja, vještine i talente svih članova tima.

Sigurno ste čuli rečenicu da je vaš tim jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. I to je definitivno istina. Prepoznati tu najslabiju kariku unutar timskog rada odlika je vrsnih lidera. Ne znači da je uvijek isti član tima najslabija karika, ovisi o zadacima.

Lideri obično zaborave približiti svome timu kompanijske vrijednosti, pa se čude kada se neki članovi tima drugačije ponašaju. Isto tako važno je uskladiti ciljeve kompanije sa ciljevima pojedinog tima, kako bi išli u istom pravcu. 

Tim kao ključna vrijednost treba sadržavati sljedeće:

 • Poštenje
 • Osnaživanje
 • Balans
 • Sloboda
 • Integracija
 • Edukacija
 • Svjesnost

Na ovim stupovima počiva dobar timski rad, a i članovi tima imaju iste vrijednosti. Svaki tim je jedinstven, a prolazi kroz 4 faze:

 1. Forming – upoznavanje
 2. Storming – ispitivanje uloga
 3. Norming – sklad tima (mi umjesto ja)
 4. Performing – funkcioniranje tima 

Kako komunicarju članovi tima?

Jeste li jedan od onih koji ima potrebu svaki dan nazvati svoje kolege, provjeriti kako funkcioniraju, povjeriti svoje poteškoće, pitati za savjet, pomoći kada je potrebno,…?

To su već odlike dobrog timskog igrača. Naravno da naša komunikacija ovisi i o našem komunikacijskom stilu, pa ćemo razlikovati direktne, pomagačke, prijateljske i pedantne članove tima, dok će veliki dio njih biti kombinacija jednog ili više stilova.

Pravi lider jako dobro poznaje članove svojeg tima, poznaje razlike u njihovim komunikacijskim stilovima i prema tome im delegira, postavlja izazove, traži feedback i daje isti.

Zato je kod formiranja tima poželjna različitost. Pored toga treba voditi računa i o novim članovima tima, da se osjećaju prihvaćeno, dok je najteže balansirati s talentima. Talenti su blagodat svakog tima i treba im dati prostora za rast, ali na način da to ostali članovi tima razumiju. 

Kako izgraditi dobar odnos između lidera i člana tima?

Odnos je prije svega potrebno temeljiti na međusobnom poštivanju, razumijevanju i treba biti otvoren sa što češćim povratnim informacijama. Za članove tima nema ništa ljepše nego biti u timu takvog lidera u čijem timu bi svatko rado bio. No, biti dobar član tima je vrlo izazovno i teško.

Sigurno se sjećate sebe ili nekoga od kolega tko je imao ovakav stav: „Ma što će on meni govoriti što da radim i davati mi zadatke, pa ja ovo radim već godinama, a on je tek došao…!“

Ako tako razmišljate – niste na pravom putu. Znajte da vaš lider ima razloga biti upravo na tome mjestu i nije vaš zadatak da propitkujete njegove ovlasti i dovodite u pitanje njegove odluke. Ako će biti vječiti saboter, niste dobar član tima.

Umjesto toga svome lideru pružite podršku, pokažite želju za realizacijom, pružite „korak više“ i ne bojte se pogrešaka jer zajedno idete napretku.

Timski rad nam je svima potreban jer:

 • Poboljšava radnu atmosferu
 • Zadržava dosljednost komunikacije
 • Oslobađa stresa
 • Reducira greške
 • Održava otvorenu komunikaciju

 

Nije li to ono što svaki pravi timski igrač želi?

Pri tome ne zaboravite na vaš angažman, poznavanje strategije i ciljeva, informiranost i educiranost, motivaciju i učinkovitost, kako s druge strane ne bi izostala željno očekivana nagrada. 

Jer loši timovi rade na istom mjestu, a odlični timovi rade zajedno!