A gdje su ljudi?

Lijepo je imati proizvode ili usluge za koje se trgovci i potrošači doslovno otimaju i pripadaju MUST HAVE skupini.

Sigurna sam da su svi proizvođači, distributeri i trgovci izuzetno zadovoljni i ponosni na takve proizvode.

A jeste li se ikada zapitali tko je to zaslužan da se proizvod nađe na policama trgovačkih lanaca, tko je to zaslužan da možete kupovati online uz samo nekoliko klikova iz topline i udobnosti vašeg doma, tko je to zaslužan da vam dostava dođe na vrata u vrijeme kada vama odgovara, tko je to zaslužan da vaš proizvod na TV-u ili nekom drugom mediju vide milijuni ljudi, tko je to zaslužan za organizaciju vrhunskog eventa na kojem ste oduševili svoje poslovne partnere,… i da ne nabrajam slične situacije.

Odgovor znate – to su vaši ljudi, vaša snaga, vaš najvrijedniji resurs kojeg imate i koje niti jedan smart uređaj ne može zamijeniti.

Oni rade srcem, oni rade uglavnom s onim što imaju i kako znaju, rijetki imaju dostupne sve alate za rad da budu uspješniji, ali sve njih povezuje jedno – bez dobrog tima nema dobrih rezultata.

Vaši zaposlenici su vaš najdragocjeniji resurs.

Bez njih nema prodaje, nema proizvodnje, PR-a, distribucije, nabave, naplate, nema sastanaka i dogovora, nema plana niti strategije, jednostavno u biznisu bez njih nema života.

Oni su zaslužni za sve pohvale vaših kupaca, oni su zaslužni za fantastična iskustva potrošača koji vam se vraćaju, oni odgovaraju na sve njihove upite, oni se potrude oko kvalitetne isporuke, oni daruju osmijeh.

Upravo zbog njih vi postajete prava kompanija onog trenutka kada vaši ljudi „dodirnu“ srca vaših klijenata.

Kako je lijepo dirnuti srca naših kupaca, klijenata ili potrošača.

Jeste li ikada razmišljali što nam je za to potrebno?

Netko će reći ljubaznost i lijepa riječ, netko opet fin i kulturan pristup, drugi će se hvaliti znanjem o proizvodu i njegovim svojstvima, nekoga će zadiviti nove tehnologije, a netko će ostati bez teksta zbog osobe koja je samo bila jednostavna i prirodna, te je „nekako“ uspjela pronaći put do srca vaših potrošača.

Potrudite se kao poslodavac motivirati vaše zaposlene, tretirajte ih kao najveću vrijednost, pokažite im koliko vam znače, dajte im snagu i vlast, ali i obaveze i odgovornosti, pomozite im da rašire krila jer u njihovom letu i vi rastete.

Dajte im povjerenje i vrijednosti upravljanja pojedinim funkcijama i odjelima, na taj način rasteretili ste sebe i upravo oslobodili prostor za nove ideje i projekte, ali i strateška promišljanja za koja vlasnici i top manageri nikad nemaju vremena.

Prema statističkim izvještajima organizacije NABOE (National Association of business owners & entrepreneurs) svaki vrednovani i angažirani zaposlenik diže prodaju za 24%.

Upravo je angažiranost i motivacija zaposlenika ključ uspjeha svake kompanije. 

Kompanija u kojoj zaposlenici imaju strast prema onome što rade, tu svoju strast prenose i izvan kompanije, na vaše kupce, sa strašću „služe“ kupcima.

Da, dobro ste pročitali – služe kupcima. To je danas najtraženija prodajna taktika koja se ne može naučiti niti na jednom fakultetu i ne može se pročitati niti u jednoj knjizi, to je nešto što određuje identitet zadovoljnog i motiviranog zaposlenika, a to mu možete dati jedino vi.

Vaši zaposlenici su vaša kompanija. Slušajte ih što vam žele reći, imajte vremena za njih, pitajte ih za savjet, povjerite im važne zadatke zbog kojih će biti uzbuđeni i ponosni. Na taj način moći ćete otkriti tko su skriveni potencijali u vašem timu, tko su novi lideri.

Nemojte koristiti otrcane okvire i procedure tako da oni na donjim operativnim razinama ne mogu doći do vas, pustite ih k sebi, ne budite nedodirljivi. Ionako svatko od nas napreduje do granica vlastitih sposobnosti, pa zašto ne biste vašim ljudima proširili vidike, a onda granicama nema mjesta – samo uspjeh stoji ispred vas, čeka da ga dohvatite.

A tamo gdje je uspjeh, tamo su i ljudi!